Kleva Gruvas historia började redan för över 300 år sedan, närmare bestämt år 1691 då en fattig klockare från Skede tog en promenad upp till toppen av Kleva-berget. Väl uppe på toppen fick han syn på en sten som blänkte som guld. Den glittrande ”guldstenen” skickades iväg för att analyseras men tyvärr hade stenen en alldeles för låg guldhalt. Vad man däremot upptäckte under analysen var att det fanns koppar i malmen, närmare 0,5% varpå man bildade det första gruvbolaget i Kleva.

Turerna var många kring bergets lönsamhet och ägarbytena var många, detta är en historia i sig som de duktiga guiderna i Kleva gärna berättar mer om. Ett problem med alla ägarbyten var att gruvan fylldes med vatten när den inte användes. Sista gången som gruvan användes för att bryta malm var under andra världskriget, då man bröt malm för produktion till kriget.

Idag är Kleva gruva ett besöksmål väl värt namnet, det är en stor mängd gångar och salar som går att besöka nere i berget, bland höjdpunkterna märks bland annat ”Stora salen” och ”Malmkyrkan”. Tänk på att ha med oömtåliga kläder och gärna gummistövlar. Har du inte med dig det så finns det att låna gratis vid entrén till gruvan.